Paběrkování

Paběrkování je jedním z efektivních způsobů jak zabránit plýtvání potravinami v zemědělství. Vyrážíme na pole a do sadu ručně sbírat ovoce a zeleninu, která je příliš malá, velká, srostlá nebo křivá a nedostala by se tak na pulty obchodních řetězců. Za rok 2018, který byl prvním ročníkem, jsme díky paběrkování a úžasným dobrovolníkům zachránily 12,5 tuny plodin, které udělaly radost spoustě konečných klientů. 

"Část zeleniny, kterou sklízíme, nejsme schopni prodat jako prvotřídní, takže když si potravinová banka přijede včas a dostane plodiny rychle ke spotřebiteli, tak se dá normálně využít - je stále zdravá a chutná," říká Vojtěch Klusák z biodynamického statku Bemagro. 

Pojedete s námi? Sledujte náš facebook.

Chcete jet, ale nejste z Jihočeského kraje? Obraťte se na naše parťáky ze Zachraň jídlo.

Velké poděkování patří zapojeným zemědělcům:

Zpět na projekty