Paběrkování
Paběrkování je jedním z efektivních způsobů jak zabránit plýtvání potravinami v zemědělství. Vyrážíme na pole a do sadu ručně sbírat ovoce a zeleninu, která je příliš malá, velká, srostlá nebo křivá a nedostala by se tak na pulty obchodních řetězců. Za rok 2018, který byl prvním ročníkem, jsme díky paběrkování a úžasným dobrovolníkům zachránily 12,5 tuny plodin, které udělaly radost spoustě konečných klientů.
"Část zeleniny, kterou sklízíme, nejsme schopni prodat jako prvotřídní, takže když si potravinová banka přijede včas a dostane plodiny rychle ke spotřebiteli, tak se dá normálně využít - je stále zdravá a chutná," říká Vojtěch Klusák z biodynamického statku Bemagro.
Pojedete s námi? Sledujte náš facebook.
Chcete jet, ale nejste z Jihočeského kraje? Obraťte se na naše parťáky ze Zachraň jídlo.
Velké poděkování patří zapojeným zemědělcům: